Oldschool 2019 (12.6. – 16.6.)
Sommarlägret Oldschool 2019 var vargunge- och ävertyrarläger på Kiljava lägerområde i Nurmijärvi. I gamla tiders anda hade vi på programmet mycket om lägerkonstruktioner och andra klassiska teman. Vi stekte plättar på öppen eld, gjorde pinnbröd och paddlade på den närliggande sjön. Även om vattnet var friskt i sjön, så var det såpass grumligt att vargungarna måste spolas av efter simmandet, vilket vi inte gjort förut på läger.
När e vi 2018 (24.7. – 30.7.)
Tre björkar hade sommarläger med Södrik Stigfinnare och Korsfaraflickorna på Kattilajärvis lägerområde i Noux. Sommare var mycket varm och vi spenderade en stor del av tiden i sjön. Kattilajärvi är i ett fredat område och vattnet var mycket klart trots att det var varmt.
Porkala OS-17 (14.-20.6 2017)
På Kyrkslätt Scouters lägerområde Eliseberg på Porkala ordnades lägret tillsammans med Kyrkslätt scouter i OS-tema. Med ungefär 100 deltagare på lägret hade vi mycket roligt och full rulle ute i skogen.
Roihu (20.-28.7 2016)
Finnjamboree VII, Roihu, ordnades i Evois. Lägret var det största i finsk scouthistoria, med över 17000 deltagare varav över 3000 från utomlands. Tre Björkar bodde i underlägret Unity i lägerkåren Koltrast tillsammans med Ekenäs skogsvandrare, Ingå Scouter, Karis Flickorna, Karis Gossarna, Kyrkslätt scouter och Brösarps scouter från Sverige. Vädret var soligt och varmt och alla lärde garanterat att känna nya vänner.
Verners värld (15.-19.6 2016)
Vargunge- och äventyrsscoutläger tillsammans med Grankulla Scoutkår och MuHö i Virvik i Borgå. De duktiga scouterna åkte jorden runt i Jules Vernes värld under ledning av ivriga ledare. Vi trotsade en hel massa regn och visade att scouterna inte är gjorda av socker (=regnigaste lägret på myyyycket länge) utan använde för en gångs skull alla kläder som packats med. Mellan programpunkterna var torktältet en konstigt populär samlingsplats…
Saltis (1.-5.7 2015)
Kårens sommarläger SALTIS 50 på Finlands scouters eget lägerställe Partiopoukama i Borgå skärgård var mycket lyckat. Denna extra kalla och regniga sommar lyckades vi ha strålande sol och lagom varmt väder hela lägret!
Atlantis (27.7-2.8 2014)
FiSSc förbundsläger som samlade tusentals scoter från runt om landet på Syndalens lägerområde. Tre Björkar bodde i röken Regnbågen på ön Hyperion tillsammans med Hangö scoutkår, Kimito sjöscouter, Havsörnarna, Lovisa Flickscouter och Lovisa Svenska Boyscouter. Speciellt för lägret var att man även kunde ta med kompis-deltagare, som alltså inte (ännu?) var scouter.
Grimm (27.-31.7 2013)
Kårläger tillsammans med Ingå scouter på Fagerö i Ingå skärgård. Under lägret gjorde vi nära bekantskap med det lokala djurriket, speciellt myrorna under tälten och fästingarna som fanns lite överallt. Lägrets tema var Grimms sagor.
Efter lägret uppstod en ny tradition: ledarevenemanget Grymm, som nu ordnas årligen under hösten. Till Grymm bjuder vi med också ledare från andra kårer som varit med på samma läger.
Mondo (29.7-5.8 2012)
I Mondo deltog Fisscar från södra finland på Syndalens lägerområde. Som tema fungerade olika områden i världen: Högteknologiska Shanghai, det våta Hawaii, bergiga Himalaya och naturnära Serengeti. På lägret fanns det även en dag då icke-scouter kunde komma och prova på lägerliv.
Speciellt för lägret var den stora satsningen på sociala media, vilket också hördes i lägersången.
Klondike (10.8-14.8 2011)
Kårläger tillsammans med Södrik Stigfinnare (SöS) i Kattilaniemi, Esbo. Lägrets tema var guldrushen. Speciellt med lägret var att de äldre scouterna faktiskt cyklade dit och tillbaka från SöS kårlokal i Esbo centrum. Vi spelade också live-Afrikas stjärna, gjorde lägertvål och hade traditionell flytetygstävling. Orientering med kanot som en del av p-råddet var en hit trots regnet.
Björkavattnajökull (6-8.8 2010)
Ett lite kortare kårläger på PäPas lägerområde i Noux. Namnet och temat anknöt till utbrotten på Island, som ställde till en massa trubbel för resenärer det året.
Station 9 (2009)
Västra Nylands Scouters regionläger. Lägret var det första för regionen, som vuxit betydligt sedan Mellesta Nylands Scoutdistrikt lagts ned.

Lägerchefen Maria Swanljung (i gul skjorta) hälsar lägret god morgon på Station 9. Bild av Peter ”Poppe” Sjöholm.
O’hoj (2008)
Kårläger tillsammans med Södrik Stigfinnare och Grankulla scouter i Rönnäs, Pernå. Lägrets tema var Pirater. Vädret var riktigt bra, och ingen behövde paddla in i tältet så som det hade skett året innan då Grani hade läger på området. Lägret var det första där de nya åldersgrupperna togs i bruk.
Under lägret lanserades den ”ekologiska flaggknoppen” som även publicerades på TipsNät:
I stället för att släpa med sig en riktig flaggknopp till lägret, kan ni producera en egen ekologisk flaggknopp. Det enda du behöver är en stor gul lök, silver sprayfärg eller jesustejp och en stor spik. Och en flaggstång gjord av en stor spira, naturligtvis.

Den ljusröda lippisen som hittades i den lokala Robin Hood-affären blev en väldig succé bland ledarna.

Scouter från de olika kårerna funderar tillsammans på något knivigt problem under P-råddet på O’hoj-08.
Vi har inte hittat någon inspelad version av lägersången, men ordena finns fortfarande kvar:
Text: Maija Laine och övriga ledarstaben
Melodi: Sommartider (Gyllene Tider)Plundringstider
Vi rövar hela natten lång
Plundringstider
Plundringstider
Piraterna har kommit igång
Plundringstider
Springer runt i en stad som brinner
Letar efter silver och guldPlundringstider, hej, hej, plundringstider
Höj era sablar och ta er i land
Woo-oo-oo
Ta er allt ni vill och allt ni kan
Plundringstider hej, hej, plundringstider
Musköterna smäller, att plundra är skoj
Woo-oo-oo
Plundringstider – Skepp o’hojGuld och silver
Allt som skiner vill vi ha
Här i Pernå
Där finns du och där finns jag
Solen skiner där scouter vistas
Lägerlivet är bra!
BP-lägret (2007)
”Back to basics” läger för att fira 100-år scouting i Finland (därav också det scoutiga namnet). Lägerplatsen låg i Kopparnäs, Kyrkslätt brevid en allmän strand. Ryktet säger att ett gäng scouter hittade en övergiven golfbil i skogen.
Wik (31.7-8.8 2006)
I FiSSc förbundsläger i Dragsfjärd deltog ca 1500 svenskspråkiga scouter, plus en hel den från utlandet. Lägrets tema var vikingar. Tre Björkar bodde i gården Britannia tillsammans med Jacobstads flickscouter, Scoutkåren Pojkarna, Tammefors Spejare, Greek Association I och Linz 4/Österrike. Lägret var hett, torrt, och dammigt, men alla hade ändå mycket roligt. Scouterna kom ännu en lång tid efter ihåg ledarna som promenerade runt med sprutkannor för att fukta marken och minska på dammet. En av ordningsreglerna på lägret löd: ”Mobiltelefoner är förbjudna under WIK 2006” (jämför med nästa distriktläger, Atlantis 2014, och alla dess hashtags)
Väiski (2005)
Ett läger ordnat av finskspråkiga Espoon Partiotuki (EPT) som samlade ca 1600 scouter från Esbo. Åtminståne några scouter från Tre Björkar deltog.
Tarus (28.7-5.8 2004)
Finnjamboree som samlade ca 13000 (!) scouter (varav ca. 1100 från utomlands) i Padasjoki. Tre Björkar bodde i Svampen i underlägret Stocken tillsammans med Grankulla Scoutkår, Seaboys, Korsfararflickorna, KFUK/M och språkbadarna Toimen Tytöt.. Lägret blev känt för det något ”fuktiga” vädret. Försvarsmakten hjälpte bl.a. genom att låna ut torktält. Det är inte heller varje läger föräldrarna skickar torra kläder per post till sina barn. Trots det var alla på gott humör, vilket väckte förundran bland icke-scouter. Då man är så många scouter tillsammans kan man också satsa på programmet, och det märktes!

Sockervaddet på Hard Stock Cafe var mycket populärt på Tarus och drog till sig scouter också från de andra underlägren.
Lägersång:
Fjäder (2003)
Mellersta Nylands Scoutdistrikts (MNSD) regionläger i Skutsviken, Ekenäs. Regionens sista läger innan den senare upplöstes.
Vad hände sen? (2002)
VU-läger tillsammans med Södrik Stigfinnare och Grankulla Scoutkår.
Hiiri (2001? 2?)
Kårläger på ön Hiiri i Nådendal.
Kust (2000)
FiSSc förubundsläger i Munsala.
Småkryp, Myllyjärvi/Esbo vu-läger med Grankulla Scoutkår
1999?
1998 Pudding (Vitsand med KySc)
Yggdrasil (1997)
Mellersta Nylands Scout Distrikts (MNSD) regionläger i Skutviken.
1996?
1994 Jeturkasti Tykö, MNDS, PäPa, HeSS
1989 OKEJ i Sagu, Förbundsläger
1987 Meny 87 i Fiskars, MNSD
1982 Vitsand-82
Tillsammans med Kyrkslätt Scouter
1981 FiSSc -81 (Svält -81)
1968 Sjörövarläger i Lillkanskog, Källsökarna var på läger med Kyrkslätt, Nybyggarna, Riddargossarna och Spejarna
1967 Sjörövarlägret i Lillkanskog, Källsökarna var på läger med Kyrkslätt, Nybyggarna, Riddargossarna och Spejarna