Hänt: World Scout Moot 2017 (Island, 23.7 – 4.8 2017)

World Scout Moot är ett evenemang för 18-26 åriga scouter från hela världen som ordnas vart fjärde år. I princip är det en ännu lite mer internationell version av europeiska Roverway (som ju är ordnas nästa år, och som alla 23.7 2002 och tidigare födda kan anmäla sig till nu!). Detta år ordnades lägret på Island och temat var Change.

Moot 2017 lägerområde

En del av Moot 2017 lägerområde

Temat till ära fanns det vissa skillnader till det senaste Moot som ordnades i Kanada 2013: denna gång fick man sova med sina kompisar i samma tält, och tom. amerikanerna lyckades övertala sina advokater att en 18-åring nog klarar sig ensam utan en egen ”vuxen” ledare med i de internationellt mycket blandade grupperna. Denna gång spenderade också grupperna ca. halva lägret i Expedition centers, dvs. mini-läger, där de fick uppleva alla möjliga äventyr och aktiviteter (alltså lite samma recept som Roverway, där man ju också först reser i blandade grupper innan man kommer till huvudlägret). En mer lokal ändring var också att solen tittade fram och att man faktiskt ofta måste gå omkring i shorts: under månaden före lägret lär det ha varit under 18h solsken totalt, trots att ju solen inte alls gick ned! Det var många besvikna scouter som inte hade någon nytta av de nedpackade yllebyxorna.

Mot slutet av Moot 2017 kunde man också se lite solnedgång

Mot slutet av Moot 2017 kunde man också se lite solnedgång

Det som dock inte ändrats är den fantastiska stämningen på lägret då scouter från en massa olika länder alla hjälps åt för att få allting att gå smidigt (lägret utgjorde ju faktiskt ca 2% av hela islands befolking och placerade sig bland top-10 städerna i landet med ca 5000 scouter på plats), för att inte glömma alla roliga kvällsaktiviteter (internationella lägerbål, open mic, spel, disco, kafféer av olika slag, osv.). Gruppandan i teamet som serverade morgonmål till de ca 1000 ledarna på plats var så bra att vissa tom. helt frivilligt steg upp kl. 5 på morgonen för att hjälpa trots att de hade en ledig dag. Det är inte något som händer precis varje läger, nej.

Schweiz firar nationaldag

Schweiz firar nationaldag 1.8 på Moot 2017

Att åka på internationella läger är något som rekommenderas till alla. Man träffar människor från alla håll i världen, lär sig samarbeta och kommunicera med dem (fast det inte alltid finns något gemensamt språk), och aktiviteterna är ofta något helt annat än det man kan (eller ens tänkt på) i Finland.

Intresserad av att delta i något internationellt läger? Kolla då in Roverway och Världsjamboreen och anmäl dig till Stefan (stefan.parviainen@iki.fi).

Kommentarer inaktiverade.